Välj kartsajt: kyrkor

Örtofta kyrka

3.6 i "vägt snittbetyg" (3)

Örtofta kyrka tillhör i Eslövs församling i Eslöv kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 3Den nuvarande kyrkan byggdes 1862. Det mest utmärkande är altartavlan som är en välgjord kopia av Leonardo da Vincis berömda ´Nattvarden´, av konstnären Anders Waldur 1927. Intill predikstolen står en gammal trädgårdsstol från slutet av 1600-talet.

    0 0 2021-07-26 kl. 20:32
  • Betyg: 5En tavla över huvudingången upplyser att kyrkan byggdes 1862 av greve Henrik Dücker på Örtofta gård, dåvarande kyrkans patronus. På samma plats som nuvarande kyrka fanns tidigare en äldre kyrka som var uppförd någon gång på 1100-talet. Av den gamla kyrkan återstår endast nedre delen av det kraftiga tornet. Detta parti byggdes eller ombyggdes 1639, ett årtal som alltjämt finns infällt på tornmuren tillsammans med initialerna BL-HR-MS. Bokstäverna syftar på dåvarande ägaren till Örtofta gård Henrik Ramel och hans båda hustrur Brita Lunge och Margareta Skeel.Örtofta kyrka foto: Christer Larsson

    0 0 2013-03-09 kl. 10:16
  • Betyg: 5Åh Örtofta! Den här kyrkan är luftig, ljus och rymlig och lämnar ingen entusiast besviken. När man väl är på plats i detta kulturhistoriska Mekka går det även att ta en promenad och titta på den gamla stenvalvsbron ett stenkast därifrån. Den byggdes 1776 och bara det får ju en att slå bakut. Själv har jag hört om en skatt med kyrkosilver som en gång sänktes där i Brååns djup. Men jag råder verkligen ingen att söka efter denna mytomspunna grannlåt! Lokalbefolkningen är fortfarande inte helt domesticerad; den långa tiden av Vite Krists moralbejakande närvaro till trots.

    0 1 2011-06-14 kl. 20:26

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Örtofta kyrka gillar även:

   Eslövs kyrka
Eslöv kommun
   Näs kyrka
Eslöv kommun
   Knästorps kyrka
Staffanstorp kommun
   Dalby Heligkors ...
Dalby i Lunds kommun
   Sankt Olofs kyrka
Simrishamn kommun

Visa alla kyrkor nära...