Välj kartsajt: kyrkor

Bäls kyrka

3.3 i "vägt snittbetyg" (4)

Bäls kyrka är en kyrka som ligger i Väskinde församling i Gotland kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4En ganska typisk gotländsk kyrka utifrån, men med ovanligt många medeltida träskulpturer. De flesta är rätt medfarna, små i storleken och är uppsatta högt på väggarna varför det är svårt att se detaljer. Jag uppskattar ändå att de får ha sin ålderdom i kyrkan och inte undangömda någonstans. En del av skulpturerna bar nummer, så de kanske hade stått på ett museum?
  Kyrkobroschyren är smart utformad, ett A3-ark som kan vikas till brevformat med plats för adress och frimärke.
  Altarbilden fr 1664 av Johan Bartsch d.ä. Familjär stämning råder. Tre små figurer högt uppe på korets södervägg. Fint sätt att visa upp dem. En skulptur i glasmonter. Glorian tyder på Jesus men hur? I graven efter korsnedtagning? Denna skulptur har varit med om mycket. Vem kan det vara Kristus eller? De flesta skulpturerna är uppsatta i valvbågen mot tornrummet. Till höger troligen heliga Birgitta. Notera numret 275. På Mariaaltaret står en Birgittaskulptur från 1500-talet. Bildhuggaren kallas Rusticus. Man tror skulpturen föreställer Birgitta trots att hon har förlorat sina attribut. Denna lilla Kristusgestalt är lätt att missa men är kyrkans äldsta föremål 1100-talet. Krucifixet. Djävulen Tuttivillius noterar allt skvaller i kyrkan. Stackarna ville bara vara tillsammans inte visste de att mänsklig närhet var djävulens påfund. Tjuvmjölkerskan som senare kärnar smör. Vad skulle motsvarande manlig synd vara?

  0 0 2017-06-10 kl. 17:38
 • Betyg: 5Kyrkan har renoverats på senare år, och många målningar har tagits fram, bland annat en på en ståtlig St Göran, och en fin fris på norrsidan med bland annat Jesu födelse. Något i den här kyrkan ger mig alltid en jul-känsla!

  2 0 2011-01-24 kl. 14:03
 • Betyg: 3Orgeln byggd 1968 av John Grönvall Orgelbyggeri, Lilla Edet. 6 stämmor och pedal. Orgelhus och fasad tillverkad av kvistren och obehandlad ek.

  1 1 2010-04-28 kl. 08:17
 • Betyg: 3En ganska enkel medeltida kyrka med fragmentariska målningar. Vid långhusportalen en rolig målning med skvallrande kvinnor som avlyssnas av djävulen, vilken för anteckningar över deras samtalsämnen.En stenbänk utanför kyrkan

  1 0 2009-03-12 kl. 13:00

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bäls kyrka gillar även:

   Bara ödekyrka
Hörsne socken, Gotland
   Boge kyrka
Gotland kommun
   Gothems Kyrka
Gotland kommun
   Hörsne kyrka
Gotland kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Överselö kyrka
Strängnäs kommun

Visa alla kyrkor nära...