Välj kartsajt: kyrkor

Väskinde kyrka

3.4 i snittbetyg (5)

Väskinde kyrka ligger i Väskinde församling i Gotland kommun. Kyrkan byggdes på 1100-talet, men genomgick en stor ombyggnad under 1200-talet och har nu många gotiska drag. Tornet tillhör de äldsta delarna i kyrkan. Inne i kyrkan finns några restaurerade målningar, bland annat passionsfriser, St Göran och draken och Kristus på sin tron. Dopfunten tillskrivs Majestatis, med scener från Jesus liv. Bland övriga sevärdheter kan nämnas bönekammaren, sakramentsskåp och många ovanliga gravstenar på kyrkogården, bland annat Ellen Roosval von Hallwyls.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Att döma av de få bilderna här förväntade jag mig inte mycket. Men kyrkan är enastående. Full av fascinerande detaljer både inne och ute. Höjden och rymden inger andaktsfull känsla även idag, när vi smäller upp gigantiska shoppinggalerior hur lätt som helst. Tänk så hisnande den måste ha känts för medeltida besökare.
  Jag är kluven till försöken att med färg bättra på dopfuntens reliefer. Har sett det på flera håll och tycker det förfular. Vet inte datum för målningarna, barockens tid kanske? Barockens är även altaret...
  En av portalerna målad och med friser luftiga som broderier. Predikstolen verkar vila på ett medeltida helgonaltare. Stram ren interiör förstärker känslan av rymd. Denna höjd! Triumfkrucifix. Liten korportal minst 1 m ovanför marknivån. En rikt ornamenterad och bemålad portal. Ett litet fönster med speciell utformning. Kyrkan sedd från kyrkogården. I tornrummet tronar dopfunten. Bethlehem-scenen på dopfunten. Fabeldjur med fabelormar i käftarna. Jesus på korset ser liten ut på denna höjd. Hagioskop. Efter korsnedtagningen. Sakramentskåpet. Sakramentskåpet figuren på andra sidan. Sakramentskåpet. Det bästa med detta altare är att det inte skymmer fönsterljuset. Altaret. Altaret detalj. ´Prestens läppar bevara lärorna´. Altaret en ängel.

  0 0 2021-01-02 kl. 11:51
 • Betyg: 5Ser ut så mäktig. Härliga målningar och påskgudtjänster

  0 0 2019-12-01 kl. 20:44
 • Betyg: 4Väskinde kyrka uppfördes under 1100-talet, men byggdes om under både 1200-talet och 1300-talet. Kyrkan har en sevärd dopfunt från 1100-talet av Majestatis.Väskinde kyrka juli 1985. Foto: Åke Johansson.

  0 0 2012-04-12 kl. 08:36
 • Betyg: 3Orgel byggd 2000 av Walter Thür Orgelbyggeri AB Torshälla. Tidigare orgel byggd 1954 av Grönluds Orgelbyggeri AB Gammelstad. 11 stämmor

  0 1 2010-04-28 kl. 21:15
 • Betyg: 3En enorm dopfunt tronar i tornhallen, stenmästaren Majestatis har huggit den i mitten av 1100-talet. Sakristian är numera inrymd i en cell med ett hagioskop.

  0 1 2009-03-11 kl. 16:00

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Väskinde kyrka gillar även:

   Gothems Kyrka
Gotland kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Vadstena kloster...
Vadstena kommun
   Hjärtlanda kyrka
Sävsjö kommun
   Väversunda kyrka
Vadstena kommun

Visa alla kyrkor nära...