Välj kartsajt: kyrkor

Bro kyrka

4.7 i snittbetyg (5)

Bro kyrka ligger i Väskinde församling i Region Gotland. Kyrkan är en av öns mest välbesökta, då man i en och samma kyrka kan få se spår av flera hundra års kyrko-trender. Kyrkan byggdes under 1100-talet på en urgammal kultplats. På 1200- och 1300-talet byggdes kyrkan om i mer gotisk stil, men stenarna från den äldre kyrkan återanvändes. Hästar, hjortar och och andra figurer jagar fortfarande runt på ytterväggarna. Annat material som återanvänts är vikingarnas bildstenar från 400- och 700-talet. Inne i botgörarcellen (med ingång väster om huvudporten) finns flera bildstenar, och även i tornväggen på utsidan finns yxformad sten av den äldre modellen med solhjul. Genom en mäktig port med tympanon ända upp till taket kommer man in i den ljusa, rikt bemålade kyrkan. Här har nästan alla århundraden lämnat avtryck. Under orgelläktaren från 1700-talet står 1100-tals dopfunten kvar på sin ursprungliga plats. Dopfunten i Bro är en av de få som har sitt trälock kvar. Lika gammalt är triumfkrucifixet i trä. Bänkarna har olika höjd - på norrsidan satt kvinnorna i lägre bänkar. Idag har en liten trä-madonna kommit tillbaka till kvinnosidans mariaaltare. Sydsidans altare stödjer sedan 1600-talets slut en predikstol, inramad av ett målat 1700-talsdraperi. Framme i koret finns en bänk med en paradismålning - bakom den skymtar en betydligt dystrare historia. Längst bak i kyrkan finns även en liten utställning om föremål från kyrkan.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Väldigt vacker kyrka. Harmonisk. Har en liten utställning. Väldigt intressant.

  0 0 2013-08-06 kl. 07:57
 • Betyg: 5Bro kyrka uppfördes i romansk stil på 1100-talet, men kyrkan byggdes om under 1200 och 1300-talet med kor och långhus i gotik. På 1300-talet uppfördes ett inclusorium på tornets södra sida. I början av 2000-talet utfördes en omfattande restaurering. I kyrkan finns flera medeltida inventarier, bl a en mycket sevärd romansk dopfunt.Den romanska dopfunten i Bro kyrka

  2 1 2013-05-04 kl. 12:50
 • Betyg: 5De vackra solhjulen på bildstenarna har bland annat använts till Väskinde skolas skoltröja. Samma sorts dekorationer finns även i keltisk tradition.

  3 0 2009-10-24 kl. 10:55
 • Betyg: 5Bro har bildstenar vars mästare kunde byta bransch: IT-design skulle vara deras grej. Har textilindustrin upptäckt mönstren i Bro?

  Barbro Thörn har rätt även denna gång. Det här är en av de mest sevärda Gotlandskyrkorna.

  Kurbitsarna är kul.

  9 0 2009-07-25 kl. 21:47
 • Betyg: 5Rik på intressanta detaljer. Bönekammaren med hagioskopet som var till för att personer som av en eller annan anledning inte fick delta i gudstjänsten, skulle få höra Guds ord och mottaga välsignelsen och ev. nattvard. Läktarbröstet som är målat i kurbitsliknande mönster, dopfunten av mäster Sigraf, från 1200-talet som har kraftiga reliefer och är målad på 1700-talet. En spännade ´tavla´ ovanför korbänken med en dörr som döljs av motivet.
  Även utsidan är mycket intressant med alla reliefer och bildstenen från 400-talet e.Kr.
  En av de mest sevärda av gotlandskyrkorna!
  Foto:Bertil Mattsson Bro kyrka 22 maj 2009 Många roliga reliefstenar på utsidan Eget foto Kurbitsliknande målning på predikstolsdörren Intressanta upplysningar Några gamla föremål.... Utsikt genom hagioskopet Hagioskopet till vänster i bild under läktaren Skåpluckan är fint inpassad i målningen Den vackra korbänken med dolt skåp eget foto Dopfunten med rikliga reliefer Liggande bildsten som byggsten Foto: Bertil Mattsson

  4 0 2009-05-29 kl. 20:52

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bro kyrka gillar även:

   Visby Sankta Mar...
Gotland kommun
   Öja kyrka
Gotland kommun
   Risinge Sankta M...
Finspång
   Sköldinge kyrka
Katrineholm kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Vreta klosters k...
Linköping kommun

Visa alla kyrkor nära...