Välj kartsajt: kyrkor

Bro kyrka

4.7 i snittbetyg (6)

Bro kyrka ligger i Väskinde församling i Region Gotland. Kyrkan är en av öns mest välbesökta, då man i en och samma kyrka kan få se spår av flera hundra års kyrko-trender. Kyrkan byggdes under 1100-talet på en urgammal kultplats. På 1200- och 1300-talet byggdes kyrkan om i mer gotisk stil, men stenarna från den äldre kyrkan återanvändes. Hästar, hjortar och och andra figurer jagar fortfarande runt på ytterväggarna. Annat material som återanvänts är vikingarnas bildstenar från 400- och 700-talet. Inne i botgörarcellen (med ingång väster om huvudporten) finns flera bildstenar, och även i tornväggen på utsidan finns yxformad sten av den äldre modellen med solhjul. Genom en mäktig port med tympanon ända upp till taket kommer man in i den ljusa, rikt bemålade kyrkan. Här har nästan alla århundraden lämnat avtryck. Under orgelläktaren från 1700-talet står 1100-tals dopfunten kvar på sin ursprungliga plats. Dopfunten i Bro är en av de få som har sitt trälock kvar. Lika gammalt är triumfkrucifixet i trä. Bänkarna har olika höjd - på norrsidan satt kvinnorna i lägre bänkar. Idag har en liten trä-madonna kommit tillbaka till kvinnosidans mariaaltare. Sydsidans altare stödjer sedan 1600-talets slut en predikstol, inramad av ett målat 1700-talsdraperi. Framme i koret finns en bänk med en paradismålning - bakom den skymtar en betydligt dystrare historia. Längst bak i kyrkan finns även en liten utställning om föremål från kyrkan.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Vilken lycka att hitta nyckeln sittande i portlåset! Det här är en av Gotlands mest sevärda kyrkor, med mängder av intressanta inventarier, målningar och arkitektoniska detaljer. Inuti kyrkan finns till och med en liten utställning med arkeologiska fynd som gjorts vid renoveringar och utgrävningar. I kyrkans väggar finns inmurade bildstenar och dopfunten med ett lock i form av en borg är något alldeles speciellt. Den vackra korbänken framme i koret kröns av en målning av Adam och Eva i paradiset. I fasaden finns skulpterade stenar och kapitälbandens figurer får man inte missa.

    1 1 2022-04-29 kl. 15:24
  • Betyg: 5Väldigt vacker kyrka. Harmonisk. Har en liten utställning. Väldigt intressant.

    1 0 2013-08-06 kl. 07:57
  • Betyg: 5Bro kyrka uppfördes i romansk stil på 1100-talet, men kyrkan byggdes om under 1200 och 1300-talet med kor och långhus i gotik. På 1300-talet uppfördes ett inclusorium på tornets södra sida. I början av 2000-talet utfördes en omfattande restaurering. I kyrkan finns flera medeltida inventarier, bl a en mycket sevärd romansk dopfunt.Den romanska dopfunten i Bro kyrka

    3 2 2013-05-04 kl. 12:50
  • Betyg: 5De vackra solhjulen på bildstenarna har bland annat använts till Väskinde skolas skoltröja. Samma sorts dekorationer finns även i keltisk tradition.

    4 1 2009-10-24 kl. 10:55
  • Betyg: 5Bro har bildstenar vars mästare kunde byta bransch: IT-design skulle vara deras grej. Har textilindustrin upptäckt mönstren i Bro?

    Barbro Thörn har rätt även denna gång. Det här är en av de mest sevärda Gotlandskyrkorna.

    Kurbitsarna är kul.

    10 1 2009-07-25 kl. 21:47
  • Betyg: 5Rik på intressanta detaljer. Bönekammaren med hagioskopet som var till för att personer som av en eller annan anledning inte fick delta i gudstjänsten, skulle få höra Guds ord och mottaga välsignelsen och ev. nattvard. Läktarbröstet som är målat i kurbitsliknande mönster, dopfunten av mäster Sigraf, från 1200-talet som har kraftiga reliefer och är målad på 1700-talet. En spännade ´tavla´ ovanför korbänken med en dörr som döljs av motivet.
    Även utsidan är mycket intressant med alla reliefer och bildstenen från 400-talet e.Kr.
    En av de mest sevärda av gotlandskyrkorna!
    Foto:Bertil Mattsson Bro kyrka 22 maj 2009 Många roliga reliefstenar på utsidan Eget foto Kurbitsliknande målning på predikstolsdörren Intressanta upplysningar Några gamla föremål.... Utsikt genom hagioskopet Hagioskopet till vänster i bild  under läktaren Skåpluckan är fint inpassad i målningen Foto:Bertil Mattson Foto: Bertil Mattsson Liggande bildsten som byggsten Dopfunten med rikliga reliefer eget foto

    5 1 2009-05-29 kl. 20:52

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bro kyrka gillar även:

   Visby Sankta Mar...
Gotland kommun
   Öja kyrka
Gotland kommun
   Risinge Sankta M...
Finspång
   Kaga kyrka
Linköping kommun
   Strängnäs domkyr...
Strängnäs kommun
   Rogslösa kyrka
Vadstena kommun

Visa alla kyrkor nära...