Välj kartsajt: kyrkor

Kättbo kapell

3.5 i "vägt snittbetyg" (1)

Kättbo kapell är beläget på en höjd inom Kättbo by, omgivet av gammalt odlingslandskap och med milsvid utsikt runtom över omgivande sjösystem och skogar. En slingrande väg leder upp från byn till kapellet. Invid kapellet växer björkar. Kättbo kapell är byggt 1805 av byborna i Kättbo. Efter en förfallsperiod i slutet av 1800-talet restaurerades den 1918-19. Det är en rektangulär timmerbyggnad med ett litet vapenhus i norr. Fasaderna är klädda med gråvitmålad locklistpanel. Taket är brutet med valmade gavelspetsar. Invändigt har kapellet tredelat tak och väggar klädda med omålad pärlspåntspanel. Altarbordet från 1797 och predikstolen från 1855 kommer från 1796 års kyrka i Venjan.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Ett förtjusande litet kapell på en höjd varifrån man har en helt fantastisk och vacker utsikt. Inne i kapellet ser man det vackra fönstret som också fungerar som altartavla.Utanför kapellet står en minnessten med inskriften: ´Till hågkomst av skidrännarna Lars och Engelbrekt från Kettilbo och deras behjärtade fosterländska gärning nyårstid 1521 reste byamännen stenen´.
    Det var nämligen dessa båda som skidade ifatt Gustaf Eriksson Vasa och som bad honom vända om. Historiens första Vasalopp, alltså!
    eget foto eget foto eget foto

    1 0 2009-01-07 kl. 15:47

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Kättbo kapell gillar även:

   Siknäs kapell
Mora kommun
   Solleröns kyrka
Mora kommun
   Siljansnäs kyrka
Leksand kommun
   Yttermalungs kap...
Malung kommun
   Leksands kyrka
Leksand kommun
   Rättviks kyrka
Rättvik kommun

Visa alla kyrkor nära...