Välj kartsajt: kyrkor

Ulvö gamla fiskekapell

4.0 i "vägt snittbetyg" (3)

Ulvö gamla fiskekapell är ett av norrlandskustens äldsta fiskekapell. Det lilla kapellet uppfördes år 1622 av gävlefiskarna och är Ångermanlands äldsta daterade träbyggnad. I hamnstadgarna stod nämligen att i de fall fiskarna inte hade möjlighet att besöka sockenkyrkan skulle ett kapell byggas. Av den anledningen har de flesta fiskelägen längs kusten ett eget kapell. Kapellet är en rödmålad knuttimrad träbyggnad som utseendemässigt liknar andra fiskekapell som finns längs norrlandskusten. Det som särskiljer Ulvö gamla kapell från andra fiskekapell är den fantastiska utsmyckningen inne i kapellet. Målningarna som täcker kapellets väggar och tak är målade med jordfärger 1719 av Roland Johansson Öberg. De flesta motiven är hämtade ur bibeln. Karaktäristisk för målningarna är att de är väl genomtänkta och har ett rikt bildspråk. Inne i kapellet finns även några oljemålningar och en ljuskrona i trä även den troligtvis tillverkade på 1700-talet. 1776 skänkte tre gävlefiskare det vackra votivskeppet till kapellet. Votivskeppet är en kopia av fartyget Gustaf af Gävle 1776. Utanför kapellet finns klockstapeln med en malmklocka från 1758 som hade fler funktioner än att kalla till gudstjänst. Klockan användes av fiskarna både som brandsignal och till att ge skötbåtarna starttecken för avfärd vid fiske. Kapellet ägs numera av Länsmuseet Västernorrland.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Ulvö gamla fiskekapell uppfördes 1622. Interiören präglas av sevärda målningar från 1719.Ulvö gamla fiskekapell sommaren 1993. Foto: Åke Johansson Ulvö gamla fiskekapell

  0 0 2012-04-14 kl. 06:14
 • Betyg: 4Ulvö kapell i Härnösands stift ska tas ur bruk. Det beslöt stiftsstyrelsen i december -09. Orsaken är att ägaren till kyrkan, Länsmuseet Västernorrland, har beslutat att den ska användas till borgerliga vigsel och andra borgerliga förrättningar.
  Kyrkans regelverk säger att ett invigt kyrkorum inte kan upplåtas till sådant. Kyrkan ska därför avlysas i en särskild gudstjänst.

  1 0 2010-01-09 kl. 17:26
 • Betyg: 5Ett riktigt gammalt fiskekapell med rikligt med frodiga målningar. Om man åker ut till Ulvö så kan man nästan inte undgå att besöka kapellet. Läckert!

  0 0 2009-02-17 kl. 16:08