Välj kartsajt: kyrkor

Bönhamns kapell

3.3 i "vägt snittbetyg" (3)

Gustav Wasa arrenderade på 1500-talet ut Kronans fiskevatten efter norrlandskusten till fiskare i Gävletrakten. Till Höga Kusten kom dessa fiskare tidigt på våren, med sina familjer och husdjur. De byggde enkla boställen som användes under sommaren, ett låg på Höglosmen norr om Högbonden. Här byggde de också ett kapell. I gamla handlingar står att läsa: ´Detta Kappell...upfördes av fiskare från Tårshäla under Gustav den 2dre Adålfs regering omkring 1620´. Enligt andra källor uppfördes kapellet år 1659. Dåförtiden måste befolkningen enligt lag infinna sig till gudstjänst - eller riskera böter - och kapellet låg här nära fiskarnas arbetsplatser. Fram till slutet av 1700-talet tjänstgjorde kapellet sommartid som samlingsplats för bön och åkallan - och vintertid som förvaringsplats för fiskeredskapen. I Guds hus var nät och redskap i säkert förvar! Kapellet flyttades i början av 1800-talet från Höglosmen till fastlandet och återuppfördes i Bönhamn. Men ´tiden denna gnagande tand härjade och redan år 1886 var det till ytre som indre så förfalet´ att kapellet måste genomgå en grundlig reparation. Det flyttades dessutom ´sirka 10 famnar´ västerut, till sin nuvarande plats. Arbetet finansierades med gåvor och var klart 1895. Kapellets hela verksamhet vilar än i dag på frivilliga bidrag.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Fiskekapellet uppfördes på 1600-talet. Det flyttades till Bönhamn på 1800-talet. År 1895 byggdes kapellet om och fick sitt nuvarande utseende. Även Bönhamns fiskeläge är mycket sevärt.Bönhamns kapell  september 1987. Foto: Åke Johansson. Bönhamns kapell

    1 0 2015-10-03 kl. 13:48
  • Betyg: 3I Nordingrå församling finns fyra stycken fiskarkapell. Barsta kapell, Fjällsviks kapell, Norrfällsvikens kapell och Bönhamns kapell som är öppna under sommaren. Varje sommar ordnas gudtjänster och musikkvällar i de olika kapellen. Foto av Östen Westman. Foto av Östen Westman. Foto av Östen Westman.

    1 0 2011-06-24 kl. 13:14
  • Betyg: 3Ett av all dessa små mysiga fiskekapell utmed Höga kusten.

    0 0 2009-02-17 kl. 15:47

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bönhamns kapell gillar även:

   Boteå kyrka
Sollefteå kommun
   Alnö gamla kyrka
Sundsvall kommun
   Njurunda kyrkoruin
Njurunda
   Ragunda gamla ky...
Ragunda kommun
   Borgsjö kyrka
Ånge kommun

Visa alla kyrkor nära...