Välj kartsajt: kyrkor

Dädesjö gamla kyrka

4.6 i snittbetyg (8)

Mitt i det natursköna Småland ligger den vitkalkade medeltida kyrkan med sina fantastiska vägg- och takmålningar från 1200-talet. Idag anses den vara en av landets intressantaste medeltidskyrkor, främst för de unika tak- och väggmålningarna.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Åh, denna underbara lilla juvel från 1200-talet! Vilken lycka att den räddades från rivning när den nya kyrkan byggdes. Och vilken tur att den klarat sig så bra, trots att den länge nyttjades som sädesmagasin.

    Det målade innertaket är det enda trätaket i Sverige som har bevarade målningar från denna tid. Här skildras religiösa scener i dekorativa rundlar. Mest omtalad är skildringen av Staffan stalledräng, men mycket mer finns att upptäcka i den rika bildvärlden.

    På en slinga framme i koret har målarmästaren Sigmunder signerat sitt verk i runskrift.

    0 0 2021-06-27 kl. 07:52
  • Betyg: 5En komplettering till nedanstående komentarer. Taket är det enda plana tak med målningar från medeltiden, som finns bevarat, åtminstone på ursprunglig plats. Vilket gör kyrkan helt unik. Dylika tak har varit vanliga under medeltiden. Titta dessutom på vindbrädorna ute, som är troligtvis de ursprungliga, mellan takskägget o murarna. Där finns vackra arkadbågar med märkliga figurer i bågarna, inristade, vilka kan ses, om ljuset faller rätt. Ta gärna med en kikare, så ser man bättre. Nämnas ska, att takets o väggarnas målningar är gjorda av samma mästare o hans verkstad.

    4 0 2016-07-12 kl. 22:03
  • Betyg: 5Otroligt vacker, älskar målningarna på utsidan runt fönsterna.
    Väl inne är det bara att njuta av vägg och takmålningarna. En riktig småländsk pärla
    Dädesjö gamla kyrka

    1 1 2015-04-19 kl. 19:35
  • Betyg: 5När nya kyrkan byggdes på andra sidan vägen 1793-94 degraderades den gamla till magasin. Först i början av 1900-talet uppmärksammades att kyrkan rymde en medeltida (1200-tal)målningsdekor av oskattbart värde. Det finns målningar framför allt i taket, men också i triumfbågen medans väggmålningarna som varit överkalkade är av lite blekare slag. Det finns dekor även utanpå kyrkan. Stanna och titta om ni kommer den här vägen!
    Vid nybesök 2014 kvarstår den glada häpnaden över den här magiska kyrkan!
    Fina dekorationer runt fönstren Bårhuset från 1953 De fantastiska målningarna eget foto Litet  fönster på norrsidan Målningar även i den forna triumfbågen eget foto Sankt Olof Dädesjö gamla kyrka 17 augusti 2014

    1 0 2014-10-19 kl. 20:24
  • Betyg: 4Dädesjö gamla kyrka uppfördes på 1200-talet. Idag återstår enbart långhuset. Kyrkan har mycket sevärda takmålningar från 1200-talets andra hälft. På en av takmålningarna finns en runinskription - Sm 23. I kyrkan finns också en sevärd medeltida madonnabild.Dädesjö gamla kyrka  maj 1994. Foto: Åke Johansson. Dädesjö gamla kyrka

    2 0 2014-06-11 kl. 06:21
  • Betyg: 55 stjärnor räcker inte. Det finns endast en sådan kyrka på jorden. Och den är större på insidan än utsidan. Sulibanteknologi, utan tvekan!
    Golvet består av löst arrangerade stenar (jfr akejohans bild från 1994, där man hade lagt trägolv ovanpå). Det är väl det ursprungliga golvet? Utmed väggarna löper en stenbänk.

    Takmålningarnas höga konstnärliga kvalitet förundrar. Och hur klarade de sig genom seklerna oskadda?

    Dädesjö krävde både ljusstarka objektiv och rejäl vidvinkel, vilket gjorde besöket extra roligt.
    Augusti 2013. En sådan liten oansenlig byggnad! Vackert dekorerade fönster med bubbligt glas i. Den mörka ´träporten´ har fått ersätta koret som revs när kyrkan tjänade som magasin.. S:t Olof. Madonnan med barnet  eller det som finns kvar av båda. Ändå fattas inget. ´Canutus´. En leende kung Knut (vilken av dem?) med lindat svärd -- ett fredstecken. Kvinnligt helgon visavi Kunt  en drottning men namnet är otydligt. Lammet högst upp i triumfbågen. Fönstren är få och högt placerade  och ger stämningsfullt ljus. Ängeln och herdarna med sina kreatur. Bakom triumfbågen fanns det en gång ett kor  nu ersätts det av det lilla ljusinsläppet.

    3 0 2013-10-28 kl. 20:11
  • Betyg: 5Denna pittoreska medeltidskåk sticker onekligen ut bland tegnérladorna upp i kronobergsbygden. Vilken outsäglig lycka att man i tid räddade kyrkan från total kollaps! I synnerhet kan jag rekommendera kyrkans takmålningar som nog skulle kunna tjäna som snabbkurs avseende gamla och nya testamentet för den hugade teologistudenten/konfirmanden. Måtte denna byggnad stå till den yttersta dagen!

    2 0 2012-07-15 kl. 20:07
  • Betyg: 5I sin avlövade skepnad med bara långhuset kvar så är ändå Dädesjö gamla kyrka något alldeles utöver det vanliga. Redan i slutet av 1700-talet övergavs den och blev magasin. I det inre finns helt fantastiska målningar som även avbildats på frimärke.April 2007.

    1 0 2011-04-30 kl. 14:09

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Dädesjö gamla kyrka gillar även:

   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Granhults kyrka
Nottebäck
   Vederslövs gamla...
Växjö kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun

Visa alla kyrkor nära...