Välj kartsajt: kyrkor

Dädesjö gamla kyrka

4.6 i snittbetyg (7)

Mitt i det natursköna Småland ligger den vitkalkade medeltida kyrkan med sina fantastiska vägg- och takmålningar från 1200-talet. Idag anses den vara en av landets intressantaste medeltidskyrkor, främst för de unika tak- och väggmålningarna.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5En komplettering till nedanstående komentarer. Taket är det enda plana tak med målningar från medeltiden, som finns bevarat, åtminstone på ursprunglig plats. Vilket gör kyrkan helt unik. Dylika tak har varit vanliga under medeltiden. Titta dessutom på vindbrädorna ute, som är troligtvis de ursprungliga, mellan takskägget o murarna. Där finns vackra arkadbågar med märkliga figurer i bågarna, inristade, vilka kan ses, om ljuset faller rätt. Ta gärna med en kikare, så ser man bättre. Nämnas ska, att takets o väggarnas målningar är gjorda av samma mästare o hans verkstad.

  3 0 2016-07-12 kl. 22:03
 • Betyg: 5Otroligt vacker, älskar målningarna på utsidan runt fönsterna.
  Väl inne är det bara att njuta av vägg och takmålningarna. En riktig småländsk pärla
  Dädesjö gamla kyrka

  1 1 2015-04-19 kl. 19:35
 • Betyg: 5När nya kyrkan byggdes på andra sidan vägen 1793-94 degraderades den gamla till magasin. Först i början av 1900-talet uppmärksammades att kyrkan rymde en medeltida (1200-tal)målningsdekor av oskattbart värde. Det finns målningar framför allt i taket, men också i triumfbågen medans väggmålningarna som varit överkalkade är av lite blekare slag. Det finns dekor även utanpå kyrkan. Stanna och titta om ni kommer den här vägen!
  Vid nybesök 2014 kvarstår den glada häpnaden över den här magiska kyrkan!
  De fantastiska målningarna Sankt Olof eget foto Dädesjö gamla kyrka 17 augusti 2014 Fina dekorationer runt fönstren Bårhuset från 1953 Målningar även i den forna triumfbågen eget foto Litet fönster på norrsidan

  1 0 2014-10-19 kl. 20:24
 • Betyg: 4Dädesjö gamla kyrka uppfördes på 1200-talet. Idag återstår enbart långhuset. Kyrkan har mycket sevärda takmålningar från 1200-talets andra hälft. På en av takmålningarna finns en runinskription - Sm 23. I kyrkan finns också en sevärd medeltida madonnabild.Dädesjö gamla kyrka maj 1994. Foto: Åke Johansson. Dädesjö gamla kyrka

  2 0 2014-06-11 kl. 06:21
 • Betyg: 55 stjärnor räcker inte. Det finns endast en sådan kyrka på jorden. Och den är större på insidan än utsidan. Sulibanteknologi, utan tvekan!
  Golvet består av löst arrangerade stenar (jfr akejohans bild från 1994, där man hade lagt trägolv ovanpå). Det är väl det ursprungliga golvet? Utmed väggarna löper en stenbänk.

  Takmålningarnas höga konstnärliga kvalitet förundrar. Och hur klarade de sig genom seklerna oskadda?

  Dädesjö krävde både ljusstarka objektiv och rejäl vidvinkel, vilket gjorde besöket extra roligt.
  Kvinnligt helgon visavi Kunt en drottning men namnet är otydligt. ´Canutus´. En leende kung Knut (vilken av dem?) med lindat svärd -- ett fredstecken. Madonnan med barnet eller det som finns kvar av båda. Ändå fattas inget. S:t Olof. Fönstren är få och högt placerade och ger stämningsfullt ljus. Det dunkla kyrkorummet. En sådan liten oansenlig byggnad! Ängeln och herdarna med sina kreatur. Bakom triumfbågen fanns det en gång ett kor nu ersätts det av det lilla ljusinsläppet. Detalj av takmålningarna. Augusti 2013. Lammet högst upp i triumfbågen.

  3 0 2013-10-28 kl. 20:11
 • Betyg: 5Denna pittoreska medeltidskåk sticker onekligen ut bland tegnérladorna upp i kronobergsbygden. Vilken outsäglig lycka att man i tid räddade kyrkan från total kollaps! I synnerhet kan jag rekommendera kyrkans takmålningar som nog skulle kunna tjäna som snabbkurs avseende gamla och nya testamentet för den hugade teologistudenten/konfirmanden. Måtte denna byggnad stå till den yttersta dagen!

  2 0 2012-07-15 kl. 20:07
 • Betyg: 5I sin avlövade skepnad med bara långhuset kvar så är ändå Dädesjö gamla kyrka något alldeles utöver det vanliga. Redan i slutet av 1700-talet övergavs den och blev magasin. I det inre finns helt fantastiska målningar som även avbildats på frimärke.April 2007.

  1 0 2011-04-30 kl. 14:09

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Dädesjö gamla kyrka gillar även:

   Granhults kyrka
Nottebäck
   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Kinne-Vedums kyrka
Götene kommun
   Vederslövs gamla...
Växjö kommun
   Bottnaryds kyrka
Jönköping kommun

Visa alla kyrkor nära...