Välj kartsajt: kyrkor

Murbergskyrkan

3.8 i "vägt snittbetyg" (4)

Kyrkan byggdes 1925-29 och är en rekonstruerad norrländsk medeltidskyrka. Som förebilder användes medeltidskyrkorna i Hackås, Jämtland och i Ramsele, Ångermanland. Invändigt är kyrkan dekorerad med kalkmålningar av konstnären Gunnar Torham. Motiven är lånade från väggmålningar i flera olika kyrkor. Inredningen kommer från olika församlingar i Medelpad och Ångermanland. Kyrkogården omges av en bogårdsmur med två stegportar som är kopierade från Trönö kyrka i Hälsingland.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Kyrkan är visserligen en rekonstruktion, men en ovanligt lyckad sådan. Miljön känns genuin och mycket möda har lagts ner på att återskapa typiska detaljer ur medeltida norrländska kyrkor. Murbergskyrkan har därför blivit ett riktigt fint museiexemplar, som illustrerar en tidstypisk kyrkomiljö i denna del av landet.

    0 0 2021-08-08 kl. 08:06
  • Betyg: 4I slutet av 1920-talet uppfördes museikyrkan på Murberget i Härnösand. Det är en mycket lyckad kopia av den medeltida kyrkan i Hackås i Jämtland och i viss mån Ramsele gamla kyrka i Ångermanland. Interiören har målningar i medeltida stil. Kyrkan är orienterad i nord-sydlig riktning med koret i norr. Klockstapeln uppfördes ursprungligen vid Ullångers kyrka år 1754.Murbergskyrkan  klockstapeln från Ullånger  7 september 2013. Foto: Åke Johansson. Murbergskyrkan  26 juli 2011. Foto: Åke Johansson. Den ena stigluckan vid Murbergskyrkan

    1 0 2013-09-10 kl. 19:13
  • Betyg: 4Murbergskyrkan i Härnösands stift ska tas ur bruk. Det beslöt stiftsstyrelsen i december -09. Orsaken är att ägaren till kyrkan, Länsmuseet Västernorrland, har beslutat att den ska användas till borgerliga vigsel och andra borgerliga förrättningar.
    Kyrkans regelverk säger att ett invigt kyrkorum inte kan upplåtas till sådant. Kyrkan ska därför avlysas i en särskild gudstjänst.

    0 0 2010-01-09 kl. 17:27
  • Betyg: 4Om man inte vet att den här kyrkan är uppbyggd i vår tid så skulle man inte tro det. För mig som amatör framstår den som ett lyckat försök att återge en gammal medeltidskyrka, med kalkmålningar och allt. Den är kanske lite för väl hållen och oskadad för att vara äkta.
    Det var väldigt bussigt att jag som ett undantag tilläts att ta en bild inne i kyrkan eftersom de inte hade några att sälja. Tack för det!
    Eget foto Fotot jag egentligen inte skulle få ta Klockstapeln på Murberget

    0 0 2009-02-18 kl. 14:37