Välj kartsajt: kyrkor

Strömsholms slottskapell

3.9 i "vägt snittbetyg" (3)

Kapellet på Strömsholms slott är inrymt i slottets vindsvåning och i ett av de fyra tornen finns sakristian. På Nicodemus Tessin d.ä.:s ritningar från år 1668 syns planerna på ett slottskapell. Det blev dock inte inrett förrän på 1730-talet av Carl Hårleman, som fick i uppdrag att för drottning Ulrika Eleonora d.y. fullborda ett kapell i slottets tredje våning. Kapellet är öppet för egen rundvandring under slottets ordinarie öppettid. Kapellet används i dag av Kolbäcks församling för gudstjänster, orgelkonserter och andra kyrkliga förrättningar. Kapellet upplåts också för vigslar och dop enligt överenskommelse.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Slottskapellet kan synas spartanskt vid första anblicken men är en del av en utsökt helhet. Det ligger på slottets tredje våning. Kyrkans största märkvärdighet är orgeln, byggd av Daniel Stråhle, den enda bevarade orgeln av hans hand.Orgelgluggen. Altaret. Interiör augusti 2013. Ljusstake. Slottets östra fasad. Kapellets fönster är i mittrisaliten tredje våningen. Predikstolen. Exteriör slottet augusti 2013.

  0 0 2013-08-25 kl. 11:52
 • Betyg: 5Hästarna i hagen hälsar.

  Efter all barockprakt öppnar sig kyrkan som en luftficka under taket. Guldet skimrar i det vita som dagsmejja i snötung skogsglänta.

  Filippos och hans fyra döttrar frân Apostlagârningarna skulle kunna jobba här. Den fôrste han döpte var en etiopisk hovman. Sen betyder ju Filippos hästälskaren.

  5 0 2011-04-01 kl. 12:33
 • Betyg: 3Man kan inte säga annat än att kapellet ligger i ett vackert hus, eller slott är det ju. Själva kapellet är spartanskt och det dröjde en god stund innan jag insåg att det där grå ovanför altaret skulle föreställa moln. Minsann tittar inte små änglar fram där också!Inne i slottet på tredje våningen ligger kapellet Charmigt dopställ Molnet med frambrytande strålar ovanför altaret Praktfulla pjäser

  1 0 2009-03-01 kl. 20:00