Välj kartsajt: kyrkor

Trönö gamla kyrka

4.9 i snittbetyg (13)

Ute i det hälsingländska landskapet, i Trönö nordväst om Söderhamn, ligger Norrlands bäst bevarade kyrkplats från medeltiden. Arkitekturen skvallrar om 1500-tal, men kyrkans historia är äldre än så och går tillbaka ytterligare 300 år. Olikt många andra kyrkor har Trönö gamla kyrka förskonats från genomgripande sentida ingrepp. Eftersom murverket av gråsten är oputsat, kan byggnadens historia avläsas i skarvar och fogar. Varje tillägg har lämnats kvar och bildat flera historiska tidsskikt. De äldsta delarna från 1200-talet kan spåras i långhusets nordvästra del. Under 1500-talet förvandlades den smala gråstenskyrkan till en större enskeppig salkyrka med valv och vackra gropkapitäl. Under 1700-talet byggdes en ny sakristia och nya inventarier tillkom, bland annat altaruppsatsen och bänkinredningen. Kyrkan omges av en ovanligt välbevarad bogårdsmur. Stigluckorna - murpassager med valv - har sadeltak av tjärade brädor. Också muren kan dateras till medeltiden, även om den delvis har murats om under senare tid.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka (sid 2):

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Vilken passning! Tack Barbro.

  Sitter i Faculté Protestante de Paris där Söderblom tog djupa intryck av allt som skedde inom teologin. Här mötte han den tidiga modernismen; fran Trönö hade han med sig förankringen i historien.

  Medeltidskyrkan i Trönö är avbildad pa hans exlibris. Utanför prästgarden star han staty.

  15 0 2009-11-04 kl. 13:52
 • Betyg: 5En otrolig upplevelse att finna vägen till denna kyrka!
  Man är i ett slag förflyttad till en tidigare värld - den medeltida.
  Atmosfären både i kykan och ute på kyrkbacken, innanför muren, är magisk. Tiderna tågar förbi alla dina sinnen.

  8 1 2009-08-21 kl. 22:01
 • Betyg: 5En unik kyrkmiljö med stigluckor omger den vackra lilla gråstenskyrkan i Trönö. Den stod öde när den nya kyrkan blev färdig och det kan ha varit kyrkans räddning som har sin gamla karaktär bevarad. I början av 1900-talet blev den räddad i ivern att återuppbygga de gamla medeltida ödekyrkorna. Ett stort fönster i koret har dessvärre tillkommit under senare århundraden men ändå är detta en vacker medeltida kyrka.

  8 0 2009-06-09 kl. 17:23

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Trönö gamla kyrka gillar även:

   Uppsala domkyrka
Uppsala kommun
   Härkeberga kyrka
Härkeberga, Enköping kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Vika kyrka
Falun kommun

Visa alla kyrkor nära...