Välj kartsajt: kyrkor

Senaste aktiviteter på Kyrkokartan:

Visar:senaste recensionersenaste kyrko-bilder  

 • Betyg: 5Igår, kl 19:09, om Skara S:ta Maria domkyrkaHit kommer jag ofta. Denna kyrka, vars historia sträcker sig 1000 år tillbaka, är en av Sveriges största kyrkor och full av konstskatter från olika epoker.

  Det nutida utseendet är till stora delar resultatet av Helgo Zettervalls restaurering på 1800-talet, men historiens spår går att utläsa ur många bevarade artefakter.

  Vid en renovering 1949 hittades en äldre krypta framme under koret och går nu att besöka. De enorma glasfönstren (37 stycken!) avbildar bibliska motiv i förtrollande blå toner, som ger karaktär åt hela kyrkan. I det här kyrkorummet känner jag en särskild frid.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 4I förrgår, kl 20:26, om Frösö kyrkaInredningen är vacker i blått och guld, men kanske är det främst utsikten över Storsjöbygden som gör Frösö kyrka så populär för bröllop.

  Till de äldsta och mest intressanta inventarierna hör ett relikskrin från 1200-talet, placerat i en nisch i stenväggen. I kyrkan finns också en liten skulptur av Sankt Olof, som minner om kyrkans läge utmed Sankt Olavsleden till Nidaros.

  Klockstapeln utanför är nästan lika imponerande som kyrkan i sig, byggd i den för området typiska stilen med lökformad kupol och beklädnad av träspån. Utanför finns även tonsättaren Vilhelm Peterson-Bergers grav.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 5I förrgår, kl 16:14, om RiddarholmskyrkanUppförd på 1200-talet som en del av ett gråbrödrakloster är kyrkan en av Stockholms äldsta bevarade byggnader. Kyrkan är nu den svenska monarkins främsta begravningskyrka och vilorum åt några av vårt lands mest framträdande historiska personer. I golvet finns över 200 gravstenar och spridda runt om i kyrkan finns flera gravkor. Vackrast är kanske det karolinska gravvalvet, där gyllene stjärnor svävar i taket.

  Idag fungerar kyrkan främst som minnesrum och som kyrkofantast kan man uppleva att den inte riktigt lever upp till förväntningarna. Toppbetyget beror främst på dess historiska värden.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 3I förrgår, kl 07:32, om Norra Vings kyrkaDet är inte troligt att kyrkan ger några starka bestående intryck - den är en på alla sätt vanlig kyrka, vitkalkad och präglad av 1800-talets renoveringsiver. Av dess långa historia finns nu inte många synliga spår. En gravhäll från 1600-talet, som avbildar både de begravda makarna och deras barn, är dock värd att uppmärksamma. Kyrkorummet är ljust, rent och välskött.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 4I förrgår, kl 06:17, om Källa gamla kyrkaDet är svårt att sätta fingret på vad som gör det, men Källa ödekyrka är ödslig och karg på ett gripande sätt. Den byggdes på 1100-talet och fungerade som sockenkyrka fram till 1887, då den övergavs i samband med att en ny kyrka togs i bruk. Nu räknas den som en ruin, trots att väggar och tak är välbevarade.

  Stämningen i och omkring kyrkan är väldigt speciell; byggnaden har åldrats oerhört vackert. De högresta väggarna beror på att kyrkan hade en övervåning för proviantförvaring i orostider. Utanför finns gravhällar och resterna av den gamla offerkälla som gett platsen sitt namn.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 32021-06-12, kl 20:40, om Skärvs kyrkaKyrkan ligger högt på en kulle, så att kyrkogården sluttar ner mot den vackra Bysjön. Kyrkorummet är mycket vitt och avskalat. Något överflöd av intressanta detaljer finns verkligen inte; man får nästan en minimalistisk känsla. Atmosfären är dock rofylld och bjuder in till en stunds tankevila.

  I vapenhuset finns äldre gravhällar, inte minst en tillhörande ´then edle välborne och dygderika fru Märtha Andersdotter´.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 32021-06-12, kl 20:16, om Öglunda kyrkaHit kommer man kanske främst för de natursköna omgivningarna, men kyrkan är också väl värd ett besök. Ingången är inte genom porten i tornet, utan en dörr på sidan, vilket gör att man kan missa att kyrkan är öppen (det brukar den vara).

  Invändigt finns ett vackert glasfönster, som kastar färgade ljusreflexer in i rummet. Här finns även en liten utställning om gamla begravningsseder, som bland annat visar upp begravningskransar och -karameller.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 32021-06-12, kl 18:56, om Gösslunda kyrkaI höstmörkret vid mitt besök gav kyrkan nästan ett spöklikt intryck, vilket förstärktes av de mossbelupna gamla gravstenarna omkring. Kyrkan var låst, så interiören kan jag inte uttala mig om, men utvändigt var kyrkan intressant att ta del av. Stenreliefer med svårtolkade bilder finns inmurade i fasaden. En runsten som tidigare suttit inmurad i norra innerväggen har frigjorts och står uppställd utanför.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 32021-06-12, kl 18:40, om Skalunda kyrkaHit tog jag mig främst för att titta på den ståtliga gravhögen (Skalunda hög) som ligger alldeles i närheten, men kyrkan är också värd ett besök. Utvändigt ger den ett mycket ålderdomligt intryck, som förstärks av gamla gravstenar och runstenar på kyrkogården. Ovanför porten har en liljesten murats in i fasaden som dekoration.

  Inuti är kyrkan tyvärr sönderrenoverad, så att dess långa historia inte längre går att utläsa.

  0 0 Från Kyrkokartan.se
 • Betyg: 52021-06-12, kl 08:07, om Åre gamla kyrkaEn mycket charmig kyrka, som trots flera renoveringar har kvar en stark känsla av medeltid. Läktarna, bänkarna och predikstolen är kraftfullt målade. Ovanför de väggfasta ljushållarna är väggarna sotiga efter åratal av ljuständning. Utanför finns en klockstapel av jämtländskt snitt med lökkupol och spånbeklädnad.

  Kyrkan låg tidigare utmed pilgrimsleden till Nidarosdomen och innehåller en trästatyett av Sankt Olof från 1300-talet.

  Skulle kyrkan vara låst, så rikta blicken mot väggen till vänster om dörren. Där kan det hända att den stora nyckeln hänger, så att besökare själva kan ta sig in.

  0 0 Från Kyrkokartan.se