Välj kartsajt: kyrkor

Ceciliakyrkan

3.5 i "vägt snittbetyg" (1)

OBS! Detta ställe har stängt ner och är därför inte längre sökbart på Kyrkokartan. Vi sparar dock stängda ställen i databasen, för dess historiska betydelse. Kyrkan är numera såld av Bostads AB Vätterhem till den grekiska församlingen i Jönköping. --------------------- Ceciliakyrkan byggdes 1880-81 som privatkyrka av Ebba Ramsay som kyrka för det vårdhem för barn, sedermera epileptiker som hon uppförde på Vilhelmsro nordväst om Jönköping. Kyrkan fick sitt namn efter en ungdomsvän i Göteborg, Cecilia Willerding, ochhemmahörande i de kretsar i den stad som bidrog med medel till uppförandet. Invigningen ägde rum först 1903 av biskopen i Växjö Herman Lindström. Kyrkan stod därefter under kyrkoherden i Jönköpings överinseende med regelbundet förekommande gudstjänstliv. Vid statens övertagande av epileptikervården vid Vilhelmsro övergick kyrkan i statlig ägo och restaurerades i samband med detta 1963. Därefter var kyrkan ett antal år i landstingets ägo och tillhör numera kommunala fastighetsbolaget Vätterhem, som hyr ut den för sporadiskt förekommande gudstjänster, bland annat vigslar.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5den vackraste liten kyrka i jönköping, minst för mig :)under vinter 2015

  0 0 2016-05-14 kl. 13:08
 • Betyg: 4Gjorde ett besök vid kyrkan den 7/1 2016. Enligt uppgift har den övergått till nya ägare vid namn Rumänska Ortodoxa Kyrkan i Sverige.
  Den har numera blivet omgiven av omfattande nybyggnation med stora fastigheter och höga hus. Kyrkan verkar vara underhållen och ser trevlig ut vid Vätterns västra strand i sikte.
  Kyrkans klocka på taket har en klockringning via rep ner till marken. Vårdanstaltens grundare till kyrkan har sin begravningsplats här på den lilla kyrkogården. Detta vackra träsnindade och nytillverkade år 2010 står vid kyrkans ingång. Foto tagit i Januari 2016.

  2 0 2016-01-07 kl. 15:21
 • Betyg: 4Kyrkan som ligger nere i skogskanten, kan i dag vara svår att nå, framför pågår att stort husbygge vilket gör att man får åka runt om och gå sista biten. Interiörens murytor var ursprungligen hållna i gråblåa toner och dekorerades med bibelcitat. Träinredningen är i ek och korsarmarna har avplattat sadeltak. Bland inventarierna märks en uppsättning nattvardskärl, skänkta av Ebba Ramsays mor, en mässhake utförd och skänkt av elever och lärarinna vid Vilhelmsro och två träreliefer av Rune Karlzon. Ebba Ramsay vilar i en grav på baksidan av kyrkan. Kyrkan var vid mitt besök stängd. Kyrkan från baksidan från Vättern. Kyrkan ligger väldigt vackert. Kyrkan från framsidan. Gravstenarna på kyrkogården är få Ebba Ramsays är en av dom. På baksidan finns denna gravsten här vilar Ebba Ramsay.

  3 0 2014-08-06 kl. 16:50

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Ceciliakyrkan gillar även:

   Stora Skogskapel...
JÖNKÖPING
   Ljungarums kyrka
Jönköping kommun
   Norrahammars kyrka
Jönköping kommun
   Habo kyrka
Habo kommun
   Öggestorps kyrka
Jönköping kommun
   Månsarps kyrka
Jönköping kommun

Visa alla kyrkor nära...