Välj kartsajt: kyrkor

Bringetofta kyrka

4.2 i snittbetyg (7)

Bringetofta kyrka är en kyrka som ligger i Bringetofta församling i Nässjö kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5Ett av de mest minnesvärda kyrkobesöken. Från grusuppgången ser man en söt vitmålad träkyrka. Men den är faktiskt romansk. Vilka målningar! Men varför känns det som att bildspråket, för varje nytt århundrade, blir MINDRE konstnärligt / värdigt / vackert / andligt inspirerande? Jo, smaken är individuell naturligtvis. Men se på bilderna och döm själva. Ju närmare nutiden desto mera groteskt.

  Smärtomannen i denna kyrka är en av de mest extrema. Jesu lidande i gammalt trä får en ytterligare dimension av att träet också lider: det åldras, spricker, går sönder...

  Jag vill tillbaka dit.
  Vart har den romanska stiliserade realismen tagit vägen? De tre vise männen på sina vackra hästar. Altarbilden bas relief med undantag för handen med kalken. Jesus på korset. Jesus hand. Gamla fragment på gamla läktaren. Det är mörkt inne i kyrkan. Utanför regnar det. En regnig eftermiddag juli 2015. När nakna syndare (mest kvinnor) fördrivs klappar männen i händerna. Predikstolens ljudtak. Det stora krucifixet. Juli 2015. En av änglarna som flankerar altaret. Uret är ursött. Den sobra predikstolen. En läktarbild: Moses med de nio (!) budorden. Romanska målningar runt triumfbågen

  0 0 2018-07-09 kl. 19:48
 • Betyg: 5Mycket intressant Njudungskyrka som utbyggts med tiden med ett stort nytt skepp mot norr av trä, då altaret flyttades till södra väggen. Men i det inre är ändå mycket av 1100-talskyrkan bevarat. Värt en omväg, javisst!

  0 0 2015-06-18 kl. 08:46
 • Betyg: 3Några bilder utvändigt på Bringetofta kyrka, byggstilen var inte speciellt imponerande eller utmärkte sig som kyrka i byn. Däremot var det en välskött omgivning med välkrattade grusgångar, ja så fina att man föredrog att gå på gräsmattorna. Kyrkan var låst men av tidigare recensenter och bilder ger den ett vacker intryck med högt betyg.Bringetofta kyrka är ingen kyrkliknande byggnad. Församlingsgården mitt emot kyrkan i Bringetofta. Klockstapeln till Bringetofta kyrka.

  1 1 2014-06-15 kl. 21:08
 • Betyg: 4Bringetofta kyrkby består av flera äldre byggnader och är klassad som riksintressant kulturmiljö. Kyrkan, vars ursprungliga del är från 1100-talet har mycket bevarat från olika tidsepoker.Bevarade stenar vid klocktornets fot. Exteriör Bringetofta kyrka. Detalj fasaden

  0 0 2013-08-27 kl. 08:30
 • Betyg: 4Bringetofta absidkyrka uppfördes på 1100-talet, men kyrkan har byggts om flera gånger genom seklerna. Altaret flyttades till södra väggen när kyrkan fick en ny korsarm 1754. Det gamla absidkoret finns kvar i öster. Kyrkans äldsta kalkmålningar utfördes redan på 1200-talet.Brimgetofta kyrka sommaren 1991. Foto: Åke Johansson.

  0 0 2012-12-30 kl. 07:03
 • Betyg: 5Äntligen har jag kommit in i Bringetofta kyrka och jag blev inte besviken! Från den lilla 1100-talskyrkan, en av de bäst bevarade i Njudungen, finns södra långhusväggen, triumfbågen och absiden till stora delar kvar. Ser man kyrkan utifrån verkar den ha sex delar och den senaste utbyggnaden mot norr är helt i trä. Intressanta målningar, främst från 1600-talet finns i den gamla delen. ´Nya´ altaruppsatsen är av Johan Ullberg, predikstolen är från 1659 och ett golvur från mitten av 1800-talet med tre urtavlor är sevärt. Absolut värd en omväg!!!Eget foto En inte alltför vågad gissning: Vapensköld för Jöran Silfverhielm Rest från tidigare kyrkan en bräda med inristat mönster Från nuvarande koret mot det gamla Utan inskription En gissning:Catharina Oxe som var gift med Jöran Silfverhielm Triumbågen i äldsta delen av kyrkan Målning im triumfbågen Series Pastorum Bringetoftas kyrkoherdar sedan 1300-talet Klockstapeln byggdes i början av 1700-talet.Foto:Bertil Mattsson Bringetofta kyrka Foto:Bertil Mattsson Vackra gamla bänkkvarter Krucifixet på sydväggen Korets sydvägg Absiden med målningar från 1600-talet Altaruppsatsen på södra långväggen är ett verk av Johan Ullberg Vy åt väster Predikstol av ek från 1659 Ljudtaket är bemängt med sex änglar och en duva Orgelläktaren finns i den norra utbyggnaden. Golvuret har urtavla åt tre håll tillv. av Johannes Månsson i mitten av 1800-talet.

  0 0 2011-05-27 kl. 21:55
 • Betyg: 4Nybyggd orgel - rekonstruerad av den ursprungliga.
  2004: Wahlbergsorgeln rekonstrueras och restaureras till ursprungligt skick av Bergenblad & Jonssons orgelbyggeri i Nye. Fyra av stämmorna är original, fyra är delvis original, resterande är nygjorda. Ett nytt pedalverk uppförs bakom orgelhuset.
  Tidigare orgelar:
  * 1775: Lars Wahlberg och Anders Wollander, Vimmerby, bygger ett 10-stämmig orgelpositiv på läktaren.
  * 1886: Orgeln ändras av Erik Nordström och får 9½ stämmor.
  * 1937: Firma Olof Hammarberg, Göteborg, bygger en ny pneumatisk orgel bakom Wahlbergs fasad.

  0 0 2010-05-10 kl. 13:03

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Bringetofta kyrka gillar även:

   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Vederslövs gamla...
Växjö kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Kinne-Vedums kyrka
Götene kommun
   Husaby kyrka
Götene kommun
   Lau kyrka
Gotland kommun

Visa alla kyrkor nära...