Välj kartsajt: kyrkor

Malörens kapell

4.0 i "vägt snittbetyg" (1)

Malörens kapell är en kyrka som ligger i Nederkalix församling i Kalix kommun. Namnet är egentligen Prins Carls fiskekyrka och den timrades på fastlandet i Säivisnäs 1769. Den plockades sedan ner och fraktades i åtta fyrårtullade båtar från Karlö och roddes ut till Malören i vackert väder. Man lastade den 15 juli och var framme den 17 juli 1769. I september samma år stod kyrkan klar. Eftersom det fanns behov av ett sjömärke byggdes hon högre än vanligt för kapellen i skärgården, vilket givit henne namnet "Skärgårdens domkyrka". Fyren byggdes inte förrän 1851, så fram till dess utgjorde kyrkan ett sjömärke utöver sin uppgift som gudstjänstlokal (och vintertid förvaringsplats för fiskredskap)

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5Vilken underbar fiskekyrka! Det rätta namnet är egentligen Printz Carl, även om de allra flesta kanske refererar till den som Malörens kyrka. Invigd 19 augusti 1770 av kyrkoherden i Torneå, Eric Brunius. Man får komma ihåg att Finland hörde till Sverige på den tiden och från 1809 hörde hon till Haparanda, men efter 1961 hör hon till Kalix församling.
    Ett stort tack till familjen Ulf Blombäck som tog så väl hand om mig!
    Vackra timmerväggar Mellan kyrkan och fyren är det stenigt Man får gå på spänger eget foto Kyrkan tjänade som sjömärke innan fyren byggdes Utsikt från kyrkan Undrar hur stämningen står sig? Spartanska bänkar

    0 0 2015-07-05 kl. 12:55

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Malörens kapell gillar även:

   Haparanda kyrka
Haparanda
   Karl Gustavs kyrka
Karungi
   Luleå domkyrka
Luleå kommun
   Morjärvs kyrka
Kalix kommun
   Nederluleå kyrka
Luleå kommun
   Överluleå kyrka
Boden kommun

Visa alla kyrkor nära...