Välj kartsajt: kyrkor

Slottskapellet

3.8 i "vägt snittbetyg" (4)

I Slottskapellet inbjuds till musikgudstjänster, Taizémässor, dopgudstjänster, m.m. Slottskapellet används också vid vigslar och begravningar. I Slottskapellet finns 100 sittplatser. Slottskapellet är ett invigt kyrkorum. Med det menas att alla begravningar i kapellet sker enligt kyrkoordningen och man måste vara medlem i Svenska kyrkan för att få begravas i kapellet. Slottskapellet tillhör en av Jönköpings vackraste byggnader och uppfördes redan år 1694.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Det lilla Slottskapellet mitt inne i stadens bebyggelse med tillhörande begravningsplats är väl värd ett besök att vandra runt i på området, kapellet är dessutom alltid öppet på dagtid. Passade på och ta några bilder att njuta av på denna sida.Kapellets huvudingång till vänster i bilden. Kapellet är omgivet av stora nybyggda bostäder. Orgelläktaren används inte för besökarna utan verka vara mest föråd. Kapellets historia finns i en broschyr i entren. Altartavlans naturmotiv förklaras på detta sätt av skaparen. Tankegångarna som skaparen Sven Ljungberg hade omkring sitt vackra sommarmotiv. Altartavlan i Slottskapellet.

  1 0 2018-07-22 kl. 14:47
 • Betyg: 4Slottskapellet, uppfördes år 1694.Dåvarande landshövdingen i Jönköping, Erik Dahlberg stod för ritningarna

  Under senare delen av 1800-talet renoverades kapellet och detta står angivet på predikstolen, liksom årtal för tillkomst.
  1991 totalrestaurerades kapellet med ny färgsättning och ny altarmålning av professor Sven Ljungberg, vacker är den med Kristus i en mandorla och vårlig natur runt om.
  Ett tack till Inger Norrlin som fyllde i de uppgifter jag saknade!
  Eget foto Ser ut som ett typiskt krucifix av Eva Spångberg Vem var det som målade altartavlan??? Närbild predikstolen renoverad på 1800-talet Predikstol från 1692 dopfunt av senare datum

  3 0 2011-09-04 kl. 19:41
 • Betyg: 4Kapellet uppfördes år 1694 och är en av Jönköpings äldsta träbyggnader. Ritningarna upprättades av Erik Dahlberg och kapellet fick en planutformning likt ett grekiskt kors. Under senare delen av 1800-talet genomfördes en grundlig renovering av kapellet varvid tre tillbyggnader gjordes: vapenhus i norr och söder, samt sakristia i öster.Slottskapellet den 4 sep 2011

  0 0 2011-09-04 kl. 14:12
 • Betyg: 4Slottskapellet ligger på väster i Jönköping, numera är det ofta begravningar i kapellet, det är vackert med en ljus altartavla målad av Professor Sven Ljungberg från Ljungby. Motiven till tavlan har han tagit från sin egen trädgård. Överst ser vi Flyttfåglar, Tranor det betyder ´jag kommer tillbaka´ alltså en uppståndelsesymbol. Ljungberg dog 2010 och skulle bli 97 år. Vid hans hem i Ljungby finns ett museum. Gå in på svenska kyrkan och vidare till Slottskapellet, finns det mer information om kapellet.

  1 0 2011-04-08 kl. 21:35