Välj kartsajt: kyrkor

Skalunda kyrka

3.5 i snittbetyg (7)

Skalunda kyrka är en kyrka som ligger i Sunnersbergs församling i Lidköping kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 3Hit tog jag mig främst för att titta på den ståtliga gravhögen (Skalunda hög) som ligger alldeles i närheten, men kyrkan är också värd ett besök. Utvändigt ger den ett mycket ålderdomligt intryck, som förstärks av gamla gravstenar och runstenar på kyrkogården. Ovanför porten har en liljesten murats in i fasaden som dekoration.

  Inuti är kyrkan tyvärr sönderrenoverad, så att dess långa historia inte längre går att utläsa.

  0 0 2021-06-12 kl. 18:40
 • Betyg: 3En mysig kyrka på utsidan. Jag var här idag på återbesök kyrkan var öppen men jag och kyrkan kommer inte överens på insidan.Ingången Skalunda kyrka Klockstapeln Inne i klockstapeln Skalunda kyrka Runsten Runsten Ingången ifrån vapenhuset Orgeln Kyrkorummet Kyrkorummet Predikstolen Altaret Dopfunten Sakristia Läktaren och orgeln Altaret Altaret Dopfunten Altaret

  0 0 2020-07-29 kl. 13:13
 • Betyg: 4Medeltida tornlös kyrka med en knubbig klockstapel intill. Om man håller sig till koret är det en ljus och varm miljö, medans predikstol och bänkar ej behöver omnämnas. Den extra stjärnan är för den yttre miljön.Eget foto Många gamla gravstenar bevarade eget foto Liljesten ovanför dörren eget foto eget foto Skalunda kyrka 21 september 2016

  0 0 2016-09-30 kl. 10:32
 • Betyg: 4Precis som tidigare recensenter är jag ambivalent inför Skalunda kyrka. Till det yttre mycket ålderdomlig och ger ett medeltida intryck, medan det inre förstörts under de senaste århundradena. Predikstol och altartavla från 50-talet fick stryka på foten vid senaste renoveringen, men frågan är om det blev så bra istället.Dopfunten. Interiör mot orgelläktaren. Liljesten i vapenhusets vägg. Hammarband med dekorationer i korväggen. Runstensfragment i kyrkväggen. Exteriör juli 2014. Korväggens dekorationer. Predikstolen. En av de enklare man sett. Altaret. Klockstapeln. Interiör juli 2014.

  0 0 2014-07-11 kl. 19:14
 • Betyg: 4En enkel kyrka som känns urgammal. Den känns som om det var en av de allra första kyrkor byggarna byggde, så de fick improvisera. Fascinerande små detaljer, som en sockel av ojämna stenar eller liljestenen ovanför vapenhusets dörr. Gamla väderbitna kors utanför. Kyrkan var stängd och när jag ser era bilder så tror jag inte jag skulle ge den lika många stjärnor om jag hade kommit in :-)Liljestenen. Augusti 2012.

  0 0 2013-09-28 kl. 20:01
 • Betyg: 3Skalunda kyrka uppfördes troligtvis på 1140-talet. Det nuvarande koret uppfördes något senare. Vapenhus och sakristia byggdes på 1400-talet. I slutet på 1800-talet ersattes de medeltida valven med ett trätak. På kyrkogården finns två runstenar.Skalunda kyrka före den senaste restaureringen. Foto: Åke Johansson. Runsten vid Skalunda kyrka - Vg 45. Foto: Åke Johansson. Skalunda kyrka

  0 0 2012-06-30 kl. 19:06
 • Betyg: 5Skalunda kyrka, troligen uppförd under 1080-talet, är den äldsta i Kållands härad. Visst ter sig platsen ålderdomlig, i synnerhet med två gravhögar och lika många runstenar i dess närhet. I övrigt är det inte mycket som finns kvar av den ursprungliga kyrkan: dopfunten från 1100-talet byttes till exempel ut 1871 mot en i trä.
  Information om kyrkan finns både i översiktlig och i fördjupad form och det är bra, för trots sin litenhet, har Skalunda en ganska överväldigande historia. Den här kyrkan kan man därför återkomma till flera gånger.
  Kyrkan med en liljesten ovanför ingången. Valvbåge troligen från 1100-talet.

  0 0 2011-07-18 kl. 22:51

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Skalunda kyrka gillar även:

   Kinne-Vedums kyrka
Götene kommun
   Varnhems kloster...
Skara kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Väversunda kyrka
Vadstena kommun
   Örberga kyrka
Vadstena kommun
   Kaga kyrka
Linköping kommun

Visa alla kyrkor nära...