Välj kartsajt: kyrkor

Suntaks gamla kyrka

4.7 i snittbetyg (16)

Suntak är den enda församlingen i Tidaholms pastorat som har två i bruk varande kyrkor. Suntaks ödekyrka är en sällsynt bevarad enhet av romansk arkitektur, enligt Sveriges Ruinskrifter, från senare hälften av 1100-talet. Interiören har berikats med sen karolinsk inredningskonst av provinsiell prägel. På väggarna finns rester av senmedeltida kalkmålningar av Amund. Plafonden är ett arbete utfört av klockaren i Acklinga, Anders Wetterlind, 1769.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 5En helt underbar liten kyrka. Jag var här idag på ett återbesök och en kompis låste upp kyrkan åt mig. Nu har jag även filmat denna kyrkan.Suntaks gamla kyrka Ett fönster Suntaksstolen Suntakas gamla kyrka Vapensköld En nyckel En nyckeln Takmålning Takmålning Kyrkorummet Liljesten Suntaks gamla kyrka Suntaks gamla kyrka Läktaren Altaret Suntaksstolen Suntaks gamla kyrka Kyrkorummet Predikstolen Läktaren

    0 0 2022-10-15 kl. 12:36
  • Betyg: 5Åh, vilken lycka att efter flera försök äntligen komma hit och hitta kyrkporten öppen! En mycket vänlig konservator arbetade med att återställa takmålningen ovanför läktaren och lät oss komma in och titta.

    Om kyrkan kan man inte säga annat än att den är fullständigt bedårande, både invändigt och utvändigt. Inredningen är skev och nött av ålder, vägarna pryds av medeltida målningar och i taket finns ljuvliga plafondmålningar från 1700-talet. Kyrkan är så fall av karaktär och stämning att man ryser.

    0 0 2021-08-31 kl. 18:57
  • Betyg: 5Ett trevligt besök från iogtnto Skövde, Thor17. En unik kyrkomiljö. Speciellt var när jag tittade upp för att se takmålningarna, man vill ju gärna se takmålningar när man är i en kyrka som heterTAK, och får se en kvinna med ficklampa på läktaren, hon arbetade som konservator. Man förväntar sig inte någon som rör sig uppe i taket när man kliver in i medeltiden.

    1 0 2021-08-11 kl. 20:19
  • Betyg: 5Älskar den här kyrkan! En av de charmigaste kyrkor jag besökt och den medeltida känslan är påtaglig. Även Suntak by är intressant med väldigt gamla anor.

    0 0 2017-09-05 kl. 19:00
  • Betyg: 5Man undra hur kyrkan uppfattades innan den på 1700-talet fick större fönster? Ljuset är sparsamt, utrymmena små, bänkarna ogenerösa och läktaren med sin branta trappa kräver viss smidighet. Kyrkan är en verklig sevärdhet.Suntak

    0 0 2015-07-12 kl. 12:22
  • Betyg: 5Att komma in i Suntaks kyrka är som att komma in i en annan värld. Helt unikt!

    0 0 2014-07-06 kl. 16:27
  • Betyg: 5Inget annat än 5 stjärnor kommer på fråga. Mycket gammal kyrka, vilket under att den har fått stå kvar. Kanske tur att församlingen, trots sekler av trängsel, inte kunde kosta på sig en ny kyrkobyggnad förrän 1902 -- vid det laget förstod man nog att lämna den gamla kyrkan orörd.
    Det var en älskad kyrka, man har lappat och lagat och målat.

    En kal ödekyrka där man hör seklernas bistra vindar vina, och samtidigt vibrerar kyrkorummet av närvaro. Man börjar fantisera om att fira julotta där.

    Jag har postat några av bilderna, högupplösta, till min galleri om kyrkor hos www.dhyana.smugmug.com
    Upp till läktaren leder en trappa smal och brant som en stege.. Maj 2013  vitsipporna blommar. Om byggnaden ser inte rak ut så är det därför att den inte är det. Vilket altare. En liljesten vid ingången. Ytterdörren till höger  den smala mittgången högst upp i bilden. Maj 2013. Kyrka sitter tryggt på en liten kulle. Dörren till sakristian till vänster om altaret. En inskrift minner om renoveringen 1767. Plafonden i taket. Läktaren sträcker sig över mer än halva kyrkorummet..

    0 1 2014-01-05 kl. 09:13
  • Betyg: 5I denna kyrka ser vi spår efter cisterciensklostrens byggnadsskick i form av de unika tvärställda tunnvalven i koret. Doften i kyrkan och den själsliga påverkan går inte att beskriva, den måste upplevas på plats.Gången fram mot kyrkporten.

    0 0 2013-09-12 kl. 17:37
  • Betyg: 5Fantastisk kyrka från tidig medeltid. Den så kallade triumfbågen som finns kvar hade i medeltiden en djup symbolik. Stenarna längst ned var grundsten, de utskjutande stenarna längre upp var hörnsten och stenen längst upp i valvet var slutsten som slöt valvet. På grekiska hette just dessa stenar ´akrogoniaios´ och var i medeltiden en symbolik för Frälsaren som är A och O, begynnelsen och änden.

    1 0 2013-07-10 kl. 19:05
  • Betyg: 5Suntaks gamla kyrka uppfördes under 1100-talet i romansk stil med absidkor. Kyrkan har en mycket välbevarad interiör och är mycket sevärd!Suntaks gamla kyrka  9 maj 2007. Foto: Åke Johansson. Suntaks gamla kyrka

    0 0 2012-01-09 kl. 09:40

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Suntaks gamla kyrka gillar även:

   Habo kyrka
Habo kommun
   Hedareds stavkyrka
Borås kommun
   Kungslena kyrka
Tidaholm kommun
   Gökhems kyrka
Falköping kommun
   Drevs gamla kyrka
Växjö kommun
   Skara S:ta Maria...
Skara kommun

Visa alla kyrkor nära...