Välj kartsajt: kyrkor

Barsta kapell

3.7 i "vägt snittbetyg" (2)

Barsta kapell är ostkustens mest pittoreska kapell och det enda kapell som bevarats i sitt ursprungliga skick. Kapellet började byggas på 1650-talet och var färdigbyggt år 1665. Det sägs ofta att kapellen byggdes av Gävlefiskare, men det är en sanning med modifikation. Barsta kapell byggdes i huvudsak av bönderna i intilliggande byar med visst motvilligt stöd av kustfiskarna. Ytterfasaden är klädd med snedfasade sågade och huggna stående bräder och inklädda timrade knutar. Taket är beklätt med kluvet takspån som impregnerats. Ytterdörren är vacker, men endast 1,54 m hög. Allt i inredningen är sammanfogat med handsmidd klippspikKapellet restaurerades 1936. Vad man speciellt skall lägga märke till är sittplatserna. På höger sida är bänkarna timrade i bänkhöjd. Där satt manfolken. På vänster sida är det bara en stock. Där satt kvinnfolken. Den goda seden tillät inte damerna att lyfta på kjolen när de skulle ta plats. Längre fram är det ännu lägre bänkar. Där satt barnen vända mot föräldrarna. Kapellet har vackra målningar. I taket finns målningar av Roland Johansson-Öberg född i Sörbyn på norra Ulvön. De målades 1699 och föreställer staden Tiberis, Det stora fiskafänget, Jakob brottas med ängeln och Sichem och Dinna.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

  • Betyg: 4Barsta kapell uppfördes i mitten av 1600-talet och är mycket välbevarat. Takmålningarna utfördes 1699 av Roland Johansson Öberg. Ett enkelt, men mycket sevärt kapell!Målning i Barsta kapell  augusti 2009. Foto: Åke Johansson. Barsta kapell

    3 0 2012-01-25 kl. 09:23
  • Betyg: 4Här är det verkligen spartanskt! Men väldigt genuint och charmigt.Ett bra tips är att efter ett besök i kapellet köpa färsk nyrökt fisk och nybakat mjukt tunnbröd i boden intill, gå ut på Rotsidan och slå er ner på de platta hällarna och njuuuut!

    0 1 2009-02-17 kl. 16:01