Välj kartsajt: kyrkor

Hammarby kyrka

3.7 i snittbetyg (5)

Hammarby medeltida kyrka ligger vid sjön Fysingens södra strand, nedanför Brunkebergsåsen som tar sin början här. Hammar i namnet betyder ungefär ”stenbacke”, ”grusås” och får anses vara välvald med tanke på kyrkans placering intill åsen. Området kring kyrkan är rikt på gravfält och runstenar från förkristen tid. Sannolikt har det funnits en träkyrka här under den första kristna tiden (omkring år 1000). I kyrkans närhet finns den så kallade Trefaldighetskällan som rinner åt norr och som i gamla tider ansågs ha helande kraft. Klockstapeln på åsen är från 1600-talet. Kyrkans exteriör Den nuvarande rappade gråstenskyrkan restes kring år 1200 och av den återstår idag den västra delen av långhuset (den del som är närmast grusåsen). Under 1300-talet revs det ursprungliga koret, långhuset förlängdes och kyrkan fick ett nytt bredare kor. Ungefär samtidigt byggdes också sakristian. Vapenhuset tillkom på 1400-talet, då kyrkan också fick kryssvalv. Delar av kyrkans valv störtade in år 1678. Året därpå slogs nya kryssvalv. På 1770-talet förstorades bland annat sydmurens små fönster. Detta var en tydlig påverkan av nyklassicismens idéer om stora och ljusa kyrkorum. Norra muren var, och är fortfarande, fönsterlös enligt nordisk medeltida sed. Den slutna muren symboliserar Kristi kärleks makt över mörker, ondska och död. Konstruktionen erbjöd också skydd mot de kalla nordanvindarna som svepte in norrifrån sjön. Idag är det endast ett fåtal medeltida kyrkor som har kvar sina fönsterlösa nordmurar. Kyrkans interiör. Till kyrkans äldsta inventarier hör altarskåpet av ek från 1460-talet. Det hänger nu ovanför ingången till sakristian och består av en mittdel (corpus) och två flyglar. Huvudscenen föreställer Marie kröning. Gud Fader sitter på Marias högra sida och Kristus på den vänstra. Ovanför svävar Den helige Ande. Där under står S:t Olof, S:t Erik, S:t Eskil och S:t Henrik. Flyglarnas utsidor föreställer bebådelsen. Enligt osäkra anteckningar har altarskåpet tysk anknytning. Nuvarande altaruppsats från 1704 består av en nisch med en Kristusskulptur och är en gåva av landshövdingen Carl de Geer och utförd som en portalliknande grönmarmorerad ram.Till höger och vänster om skulpturen står två änglar. Ovanför finns en kartusch med Kristusmonogrammet IHS, Iesus Hominum Salvator (Jesus människornas frälsare) och däröver Den helige Ande. Uppsatsen kröns av en så kallad Jahve-sol och av två knäböjande putti (små änglar). Predikstolen är från 1696 och skulpterad av Andreas Heysig. Under ljudtaket finns Kristussymbolen pelikanen, som matar sina ungar. Så sent som 1936 igensattes fönstren på kyrkans gavlar. Kyrkan renoverades senast 1995 då också en ny orgel installerades av Johannes Menzel.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Hammarby kyrka uppfördes på 1200-talet. På 1400-talet slogs valven. I kyrkan finns ett sevärt altarskåp från 1460-talet.Hammarby kyrka. Foto: Åke Johansson. Hammarby kyrka. Foto: Åke Johansson.

  1 0 2012-11-10 kl. 06:42
 • Betyg: 4Hammarby kyrka är en gråstens kyrka från 1200-talet. Till kyrkans äldsta inventarier hör altarskåpet från 1460-talet. Det hänger nu ovanför ingången till sakristian. Altaruppsatsen från 1704 består av en nisch med Kristusskulpturer. Den flankeras av två änglar. Uppsatsen kröns av en Jahve-sol och av två knäböjande putti. Det står en hög ängel på en gravsten vid grinden.

  3 4 2012-08-20 kl. 18:39
 • Betyg: 4Liten medeltida kyrka med ett vackert altarskåp från 1460-talet, av svenskt ursprung. Altaruppsatsen från 1704 är sannolikt utförd av Caspar Schröder, elev till N Tessin d.y. och B Precht. När jag fick se predikstolen var min första fråga om den var gjord av Andreas Heysig? Detta stämde, även om man i kyrkans häfte stavat hans efternamn fel. Heysig och ingenting annat hette predikstolsmakaren med ursprung i Tyskland. Han lär ha gått i lära hos Burchardt Precht innan han började skulptera predikstolar på egen hand. Ett tack till den engagerade och trevliga damen som visade oss kyrkan!Predikstol från 1696 skulpterad av Andreas Heysig. Dopfunten från tiden före 1250 ny cuppa från 1936. Det kan vara gamla cuppan som nu är fot. Målning på duk ´Nattvarden´ på sockelpartiet (predellan) tyvärr skadat. Altaruppsats från 1704 troligen av Caspar Schröder Det vackra medeltida altarskåpet Eget foto

  1 0 2010-09-03 kl. 21:44
 • Betyg: 3Orgeln byggd 1995 av Johannes Menzel, Härnösand

  0 0 2010-04-28 kl. 12:11
 • Betyg: 5Hammarby Kyrka i Upplands Väsby från 1100-talet har jag ett speciellt förhållande till. Från mitt köksfönster tittade jag ut över kyrkan i 5 år och såg den i alla väder. Liten. vit och vacker. Där döptes mina två barn och det gör den extra viktig för mig.
  Kyrkan har ett vackert läge nära sjön Fysingen. Ett minus var en julotta på 90-talet när elementet under bänken vi satt på var glödhett. Hoppas det är åtgärdat.

  1 0 2008-11-28 kl. 12:01

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Hammarby kyrka gillar även:

   Odensala kyrka
Sigtuna kommun
   Hilleshögs kyrka
Ekerö kommun
   Tensta kyrka
Uppsala kommun
   Bälinge kyrka
Nyköping kommun
   Funbo kyrka
Uppsala kommun
   Villberga kyrka
Enköping kommun

Visa alla kyrkor nära...