Välj kartsajt: kyrkor

S:t Matteus Lillkyrka

3.7 i "vägt snittbetyg" (2)

S:t Matteus Lillkyrka är en kyrka som ligger i S:t Matteus församling i Stockholm kommun. Uppförd 1907-08 i anslutning till S:t Matteus kyrka som gravkapell. Ombyggd till ´lillkyrka´ 1958-59. Glasmålning av Einar Forseth.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 5I den envåniga längan längs vanadisvägen finns ett kapell med entré från gården i söder. Invigd 1958, arkitekt Erik Lallerstedt. Altarskivan och dopfunten är av kalksten och har båda huggna ornament. Lillkyrkans många ikoner påminner om att den Rumänska ortodoxa församlingen använder kapellet sedan ett drygt decennium tillbaka. Väggen på vänster sida från entrén. Kapellet från entrén. I hörnet omedelbart innanför entrén på vänster sida står kapellets orgel. Altaret en polerad kalkstensskiva. Till höger om altaret på (vad jag tror) dopfunten står ett fat med sand för tända ljus. Predikstolen. Altaret är murat och putsat med en polerad kalkstensskiva. Bakom altaret ett rundbågigt fönster med glasmålning av Einar Forseth. Kapellet från altaret i hörnet längst bak orgeln närmast ett piano..  Predikstolen till vänster om altaret är klädd med samma typ av panel som väggarnas bröstning. Hörnet till höger om altaret.

  1 0 2011-12-14 kl. 18:31
 • Betyg: 3Kyrkan är inrymd i det som ursprungligen var kyrkans gravkor. När församlingen bildades 1906, donerades pengar till ett gravkor med likkällare som stod färdigt 1908. Femtio år senare användes gravkoret knappast alls. Då beslutade sig församlingen för att bygga om rummet till en lillkyrka med inriktning på dop, vigslar och mässor för mindre grupper.Ingång från Vanadisvägen Juli 2010 Kyrkan är inrymd i det som ursprungligen var S:t Matteus kyrkans gravkor. Juli 2010 Fasaden mot S:t Matteus Kyrka Juli 2010

  1 0 2010-08-01 kl. 19:40