Välj kartsajt: kyrkor

Engelbrektskyrkan

4.4 i snittbetyg (20)

Engelbrektskyrkan är en kyrka som ligger i Engelbrekts församling i Stockholm. Kyrkan är uppförd på det gamla ´kvarnberget´ på västra elen av Östernmalm efter ritningar av Lars Israel Wahlman och invigdes 1914. Dess valv är 32 meter högt. Kormålningar och målningar i kyrkans baptisterium (avskild plats inne i huvudkyrkan för dop) av Olle Hjortzberg. Litet kapell integrerat i kyrkan med separat ingång. Huvudkyrkan rymmer ca 1200 personer och kallas ibland ´bergspredikans kyrka´. Arkitektens idé var att låta kyrkan ´växa´ ur kvarnberget och innerväggarna innehåller citat ur saligprisningarna från bergspredikan. Övriga teman i de sparsamma dekorationerna i denna jugend/ nationalromantiska kyrka är hämtade ur Johannes uppenbarelse: bland annat Det nya Jerusalem. Kyrkan öppen tisdag-fredag 11-15 samt helger runt gudstkjänster och kyrkliga handlingar.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans DatumBetyg: Bäst betyg Sämst betyg

 • Betyg: 5Kormålningen är Olle Hjortzbergs verk. Stuckrelieferna har Tore Strindberg utformat och kalkmålningarna Filip Månsson.

  0 0 2019-11-06 kl. 21:45
 • Betyg: 5Den här kyrkan fyller 100 år 2014. Det stora jubileet firades en helg i januari men sekelminnet kommer att märkas hela året. Den här kyrkan måste upplevas från insidan. Visst ligger den vackert på ett berg och syns över stora delar av huvudstaden, men det är interiören som är något utöver det vanliga. Med all respekt för alla som fotograferat här, så tycker jag ändå att interiörens rymd är svår att fånga i bild. Här har också ´Matteuspassionen´ framförts under många år.

  0 0 2014-05-12 kl. 21:58
 • Betyg: 5Stockholms mest originella kyrka. Den påminner mer om en enorm grotta än en kyrka. Jättelika skulpterade granitblock och valv som uppochnedvända parabler som verkar inspirerade av Gaudí. under läktaren liknar rummet ett medeltida slottsrum. Mot väster finns ett vackert galleri med utsikt. Fantastiskt kor. Imponerande helhet.
  Richard och Sofia

  1 0 2012-12-24 kl. 14:27
 • Betyg: 5Nytt besök: Kyrkan invigdes 1914, arkitekt är Lars Israel Wahlman. Det väldiga valvet är 32 meter högt. Kyrkans huvudpunkt är det väldiga stenaltaret. Med sin sockel av huggen granit ger den ett intryck av heligt majestät. Som utsmyckning på altaret står sju runda silversköldar, framställande himmelens skyar, och mellan dem en Kristusbild, gestaltande honom som återkommer´på skyarna´. Predikstolen, av trä, ansluter sig till den massiva granitväggen. Nära koret på kyrkans södra sida finns ett dopkapell vars väggar är smyckade av Olle Hjortzberg. Orgeln har 86 stämmor och 6212 pipor. 1400 ryms. På kyrkans södra sida ligger ´lilla kapellet´. Lilla kapellet för mindre gudstjänster. Lilla kapellets dopfunt. Lilla kapellet. Lilla kapellets tak är klätt med trä. Under kyrkan ligger ett columbarium. Columbariet. Julblommor och julgran ger julstämning. En julkrubba. Altaret sett från läktaren. Dopfunten har ett höj- och sänkbart lock. Dopfuntens lock i silver och mångfärgade ädelstenar. Predikstolen. Som smyckning på altaret står sju runda silversköldar. Huvudorgeln. Kyrkans huvudpunkt det väldiga stenaltaret. Dopfunten nära koret på kyrkans södra sida. Altaret och predikstolen till vänster.

  3 0 2011-12-14 kl. 14:49
 • Betyg: 5En väldigt speciell kyrka. Mäktig, kärv och lite sträng där den tronar på kvarnberget högt över staden. Det krävs en liten ansträngning att gå hela vägen upp till kyrkan. Men däri ligger lite av tjusningen - det kompromisslösa i både placering och arkitektur. Det lyfter fram något viktigt i det kristna budskapet. Och att kyrkan har citat på väggarna från bergspredikan känns bara väldigt rätt.
  För mig är den extra speciell - här satt jag och plockade fram psalmförslag till vårt bröllop.

  0 0 2011-11-26 kl. 20:04
 • Betyg: 5Imponerande kyrka med en lika imponerande akustik. Kan rekommendera Lucia konserten vid jul. En oförglömlig upplevelse !!Lucia Lucia

  0 0 2011-09-28 kl. 16:14
 • Betyg: 5Både min far Arne och jag själv var födda i Engelbrekts församling!

  1 0 2011-06-14 kl. 13:52
 • Betyg: 5Stockholm vore en annan stad utan Engelbrektskyrkan. Sträng som Mimerlaven i Engelbrekts Norberg pekar tornet över Lärkstaden. Lekfullt som lökkupolen i Leksand är det för den som tar trapporna frân öster.

  Ett fint rum är det lilla kapellet som ligger lägre än själva kyrkorummet. Här har arkitekten litat pâ att ljuset räcker som utsmyckning.

  Raden av män bland församlingshemmets prästportrâtt bröts tidigt just här: Margit Sahlin var kyrkoherde i Engelbrekt.

  8 0 2011-01-29 kl. 11:53
 • Betyg: 5Har inte så stor insyn i kyrkor eller arkitektur; nöjer mig med att säga att den är extremt imponerande, både ut- och inifrån.

  2 0 2010-04-22 kl. 12:00
 • Betyg: 5Detta kan nog vara vår finaste nittonhundratalskyrka! Bortsett från den ursprungliga orgelfasaden som tyvärr försvann på 60-talet är kyrkan i orört originalskick. En av arkitekten Lars Israel Wahlmans allra finaste byggnader!

  2 0 2010-01-03 kl. 02:59