Välj kartsajt: kyrkor

Sandvikens Kyrka

3.5 i "vägt snittbetyg" (4)

Sandvikens kyrka, som är uppförd efter ritningar av professor Israel Wahirnan, började byggas år 1929. Grundstenen lades av ärkebiskop Nathan Söderblom. Invigningen ägde rum den 29 november 1931. Kyrkan har ett dominerande läge på höjdpunkten av den grusås som går genom Sandviken. Tornet har sin plats i öster ovanför koret som därigenom får en hög resning. Den spånklädda tornspiran krönes av en kopparspets och ett förgyllt kors. Alla murar är utförda i tegel och avfärgade i tegelrött. Sockel och trapporna av röd granit.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Min första tanke var att den här påminner om Östersunds nya och Nynäshamns kyrkor. De är ungefär samtida och har höga valv i koret samt moderna altartavlor. Det är ju också samme arkitekt bakom dem, Israel Wahlman.Här har Gunnar Torhamn utfört en oljemålning som föreställer Jesu bergspredikan.
  I koret vackra stjärnvalv medan långhuset har tunnvalv.
  Ska ni besöka kyrkan är bästa sättet att närma sig den från söder, annars väntar långa och höga trappor....
  Sandvikens kyrka 8 juli 2014 Södra portalen eget foto Stjärnvalv i koret tunnvalv i långhuset Mariabild utförd av Per Nilsson Öst eget foto Altartavla av Gunnar Torhamn Predikstol skuren i ek Dopfunt av kolmårdsmarmor

  0 0 2014-09-04 kl. 09:38
 • Betyg: 3Orgel:
  1931: I den nya kyrkan bygger firma Åkerman & Lunds Nya Orgelfabriks AB, Sundbyberg, en pneumatisk orgel med rooseveltlådor. Fasaden ritad av Lars Israel Wahlman.
  1946: Omdisponering av Åkerman & Lund; orgeln har nu 37 stämmor (2 387 pipor) fördelade på tre manualer och pedal.

  0 0 2010-05-03 kl. 12:02
 • Betyg: 4En vacker kyrka! Kyrkorummet indelas i skepp av kolonner med huggna kapitäl. Det höga mittskeppet täcks av ett tunnvalv; koret är ribbvälvt. Högväggen genombryts av egenartade öppningar med mittpelare. I tornet hänger fyra kyrkklockor varav två är från den gamla kyrkan. Kyrkan och dess kraftfulla torn syns från håll då den ligger på åsen som går genom Sandviken.

  0 0 2009-08-21 kl. 12:22
 • Betyg: 4Lars Israel Wahlman har ritat denna kyrka, liksom både Östersunds, Tranås, Nynäshamns kyrkor. 1931 härrör denna kyrka från och den är uppförd i det vackra rosaskimrande granitmaterialet. Invändigt har den hög resning och gotikinspirerande valv.

  0 0 2009-06-09 kl. 17:36

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Sandvikens Kyrka gillar även:

   Vendels kyrka
Tierp kommun
   Trönö gamla kyrk...
Söderhamn
   Leksands kyrka
Leksand kommun
   Härkeberga kyrka
Härkeberga, Enköping kommun
   Järvsö kyrka
Ljusdal kommun

Visa alla kyrkor nära...