Välj kartsajt: kyrkor

Lunda kyrka

4.0 i "vägt snittbetyg" (3)

Lunda kyrka är en kyrka som ligger i Kiladalens församling i Nyköping kommun.

Kommentera denna kyrka...
klicka på en stjärna!
Working...

Recensioner av denna kyrka:

Sortera efter: Relevans Datum Betyg

 • Betyg: 4Kyrkan uppfördes i början av 1700-talet på grundmurarna av en medeltida kyrka och fick sin nuvarande utformning 1897. Ett fynd från 2009-10 antyder att den gamla kyrkan minst stammar från 1200-talet. Altartavlan är av Pehr Hörberg från 1796. Predikstolen är från 1798. Minneslunden är en av de bästa jag har sett, den har allt. En liten häck skapar ett rum. En bänk att sitta ner och vila på. En vattenbassäng med porlande vatten ger ro. Levande blommor och vacker utsikt gör mig glad. Platsen är väl vald och genomtänkt. Kyrkan var vid mitt besök stängd. Kyrkan från söder. Kyrkan från norr. Minneslunden är en av de bästa jag har sett. Minneslunden är väl genomtänkt och fint placerad. Det här är en behaglig plats. Vatten och blommor är alltid vackert.

  0 0 2013-07-02 kl. 10:14
 • Betyg: 5Stort byggde lundaadeln när jordbruksekonomin exploderade. Adel var de bara pâ skämt, i det hâr hörnet av Sörmland ägde allmogen finaste âkerjorden. Johan Adam Tingstadius föddes i prästgârden. Han blev skicklig hebraist och fôrsvarade judarnas sak pâ urtima riksdagen 1815. Dâ var han biskop i Strängnäs. Förvandlat är dagens Sverige där Tingstadius kunde ha forskat och förklarat bland sörmlänningar frân Nordafrika, Mellanöstern och Jönâker. Förvandling och förklaring pâ Hörbergs altartavla: Kristus pâ förklaringsberget.

  9 0 2010-10-08 kl. 15:38
 • Betyg: 4Nu är Lunda kyrka återinvigd efter lång väntan. Fräsch möter den besökaren. I det öppna stora koret dominerar Pehr Hörbergs altartavla flankerad av två glasmålningar av Ebba Vadsten från 1950. Till höger en dopfunt från 1970-talet, till vänster en träfunt från 1904. Och - en förtjusande modell av pastoratet för barnen där man ser alla fyra kyrkorna, byar, skog och vägen slingrande mjukt emellan. Trevligt!
  Annars är allt sig likt i stort sett, men fräschare. Ett trevligt inslag är de tre ´titthålen´ i koret, täckta av härdat glas, så man kan se ner under golvet.
  Lunda kyrka oktober 2010 Pastoratet i miniatyr för barnen:Kila k:a t.v. sedan Lunda Tuna o Bergshammar.Foto:Bertil Mattsson Orgelfasaden är från 1853 av arkitekten C.G.Blom-Carlsson orgeln ombyggd flera gånger Altaruppsats från 1680-talet av Anders Larsson i Stavhälla målning från 1927 av Per Månsson Till kyrkans 200årsjubiléum 1969 kom bonaden av Christina Schubert-Håkansson En av ´tittrutorna´ I korets golv finns tre glasförsedda rutor där man kan se ner under golvet Predikstolen från 1797 tillverkad av Beurling i Norrköping Trädopfunt från 1904 och modeller av pastoratets kyrkor i papp med vägen slingrande mjukt emellan Ebba Vadstens målning från 1950 till höger om altaret Eget foto

  4 0 2010-10-07 kl. 21:13

Andra kyrkor i närheten:

De som gillar Lunda kyrka gillar även:

   Lids kyrka
Nyköping kommun
   Strängnäs domkyr...
Strängnäs kommun
   Heliga Trefaldig...
Arboga kommun
   Norra Fågelås ky...
Hjo kommun
   Tensta kyrka
Uppsala kommun
   Våmbs kyrka
Skövde

Visa alla kyrkor nära...